Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı'nın bulunduğu alanda ilk yalı, 18. yüzyılda Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan için inşa ettirmiştir.

Bugünkü sarayın yapımına 1857'de Abdülmecid döneminde başlanmış ancak Abdülmecid'in 1863'te vefat etmesi ve parasal sıkıntılar yüzünden sarayın yapımı Abdülaziz döneminde 1871'de tamamlanmıştır.

14 Kasım 1909'da Çırağan Sarayı Meclis-i Mebusan Binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönemde sarayda II. Abdülhamid'in büyük sanat koleksiyonundan Rembrandt ve Ayvazovski'nin eserlerine yer verilmiştir.

20 Ocak 1910 yılında Meclis-i Mebusan Salonu'nun üst bölümünde ve çatı katındaki kalorifer bacasından çıkan bir yangınla saray 5 saat içerinde yanmıştır. Çok değerli antikalar, II. Abdülhamid'in özel koleksiyonu ve V. Murad'ın kütüphanesi de yanarak kül olmuştur.

I. Dünya Savaşı sonunda İstanbul'un işgal altında bulunduğu dönem içerisinde Çırağan Sarayı harabeleri 'Bizo Kışlası' ismiyle bir Fransız istihkam kıtası tarafından kullanılmıştır.

1987 yılında otel olarak kullanılmak amacıyla restorasyonuna başlandı. Uzun süren tasarım ve inşaat çalışmaları sonrasında "Çırağan Sarayı Oteli" 1990 yılında açıldı. Tarihi Saray ise kapılarını 1992 yılında açtı.

Kaynak: Wikipedia

Rezervasyon Whatsapp